Κρινώ Καλομοίρη

Κρινώ Καλομοίρη, ιδρύτρια του Εθνικού Ωδείου Α. Πατησίων

Κρινώ Καλομοίρη

(Αθήνα, 1913-1982)

Διακεκριμένη πιανίστα και παιδαγωγός του πιάνου. Ήταν κόρη του Μανώλη και της Χαρίκλειας Καλομοίρη και μητέρα της Χαράς Καλομοίρη.

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο με τη μητέρα της (απεφοίτησε το 1937 με Α' βραβείο παμψηφεί), στη Σιένα (με τον Alfredo Casella) και στο Παρίσι (με τους Yves Nat, Paul de Conne και Yvonne Lefebure).

Έδωσε σειρά συναυλιών στην Ευρώπη, παίζοντας μεταξύ άλλων το Kοντσέρτο του πατέρα της στο Βερολίνο και το Βουκουρέστι (1939).

Επίσης έπαιξε στη Ρώμη, σε πόλεις της Ιταλίας και φυσικά στην Αθήνα. Στο διάστημα 1940-1945 ήταν στο Παρίσι, και πήρε ενεργό μέρος στη γαλλική Αντίσταση (στη Mayenne και το Maquis Saint-Mars-du-Desert).

Για την αντιστασιακή της δράση πήρε το γαλλικό παράσημο "Croix de guerre `a l' ordre de la division" καθώς και το αγγλικό "King' s medal for courage in the cause to freedom".

Το 1946 ήρθε στην Ελλάδα και εμφανίστηκε επανειλημμένα με την ΚΟΑ. Κατόπιν περιόδευσε παίζοντας στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη, στο Μόναχο και στην Κύπρο.

Επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1951 και διορίστηκε καθηγήτρια πιάνου στο Εθνικό Ωδείο. Το 1957 ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του Εθνικού Ωδείου και την κράτησε ως το θάνατό της (τον Οκτώβριο του 1982).

Στους μαθητές της και οι (αλφαβητικά): Απόστολος Βαμβούρης, Κική Βλάχου-Κωνσταντελάκη, Ανδρέας Δαφίνης, Ιφιγένεια Ευθυμιάτου-Ξένου, Δημήτρης Καψωμένος, Θεόδωρος Κοτεπάνος, Τάκης Κουβαράς, Νινέττα Μάρκου-Λάμπρου, `Ελενα Μουζάλα, Μαρλέν Μπούτου, Φιφίκα Μπρουσιανού, Αγγελική Παπαγεωργακοπούλου, Τερέζα Πεντζοπούλου, Παύλος Ρώμπαπας, Νέλλη Σεμιτέκολο, Κυριάκος Σφέτσας, Καίτη Τρούλη, Βασίλης Τσαμπρόπουλος, κ.ά.

Εθνικό Ωδείο

Παράρτημα Άνω Πατησίων

Ιδρυτής: ΚΡΙΝΩ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ

Log in