Μανώλης Καλομοίρης

Ο ιδρυτής Μανώλης Καλομοίρης

Ο ιδρυτής Μανώλης Καλομοίρης

Ο σημαντικότερος σύγχρονος έλληνας συνθέτης, ο ουσιαστικός εκφραστής της ελληνικής εθνικής σχολής γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1883 και πέθανε στην Αθήνα το 1962. Η δραστηριότητά του ως συνθέτης, συγγραφέας, δάσκαλος, κριτικός και διευθυντής, διαμόρφωσε ευρύτατα την ελληνική μουσική ζωή κατά την διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Ξεκίνησε την μουσική του εκπαίδευση στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη και την ολοκλήρωσε στην Βιέννη μεταξύ 1901 και 1906.Μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής στο Χάρκοβο (σημερινή Ουκρανία) ως δάσκαλος πιάνου, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα το 1910. Ίδρυσε δύο από τα πλέον σημαντικά Ωδεία στην Ελλάδα καθώς και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, υπηρέτησε για ένα διάστημα ως Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το 1945 ήταν ο πρώτος μουσουργός που εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Μανώλης Καλομοίρης

Ο Καλομοίρης κινείται συνειδητά ανάμεσα στο Βαγκνερισμό, τη Ρώσικη Σχολή του 19ου αι. και την ελληνική παραδοσιακή μουσική διαμορφώνοντας κυρίως μέσα από τα ορχηστρικά του έργα ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα. Η πολυφωνική έως και πομπώδης διάρθρωση των έργων του, ενορχηστρωμένη με τρόπο λαμπερό και εκφραστικό, αναπτύσσεται με μια υγιή ζωντάνεια και μια συναρπαστική αίσθηση της δραματικής επίδρασης και του μελωδικού πάθους χωρίς να περιορίζεται σε παραθέσεις παραδοσιακών μοτίβων μέσα σε χρωματικές μουσικές κατασκευές.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια προβολής και προώθησης της μουσικής του Μανώλη Καλομοίρη διεθνώς. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έργα του συγκαταλέγονται η Πρώτη Συμφωνία του και η όπερα "Το Δακτυλίδι της Μάνας".

Παρά την έλευση του χρόνου η μουσική του Καλομοίρη άντεξε στην επέλαση διαφόρων ρευμάτων και καλλιτεχνικών νεωτερισμών,καθώς και του λαικισμού και του κοσμοπολιτισμού.Επέζησε και θα επιζήσει διότι παρά το γεγονός ότι στηρίχθηκε πάνω στην ελληνική μουσική κληρονομιά έχει πάντοτε κάτι μοναδικό και ειλικρινές να πει.

Ο Μανώλης Καλομοίρης στη Wikipedia ...

Εθνικό Ωδείο

Παράρτημα Άνω Πατησίων

Ιδρυτής: ΚΡΙΝΩ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ

Log in